maanantai 1. maaliskuuta 2010

Leipomapäivä

Mattilassa on leivottu. Tuloksena on koko iso pellillinen mitä herkullisimpia leivonnaisia, kuten näkyy:
Siinä syntyi ruislepää, hiivaleipää, karjalanpiirakoita, viipurinrinkilöitä ja kakkupohja. Sekä pari vatia ja muuta astiaa sekä yhtä ja toista pientä kuten muutama halko uuniin... Punaisella vadilla oleva halkoa muistuttava esine ei ole halko, vaan rapeakuorinen setsuuri. Takana oleva pötsiä muistuttava käkkärä ei ole pötsi (en tosin tiedä, miltä se oikeasti näyttää), vaan siitä piti tulla varrellinen astia. Ja tulikin. Ehkä se pääsee joskus mahdollisesti rakennettavaan Mattilaan saunaan vesikuupaksi.

Tämä on melkein ensimmäinen massailuyritykseni. Vaikka avattu raaka-ainepakkaus oli tiiviisti suljettu muovipussiin, oli se jo aika kovaa ja hapertuvaa eli kaikki muutkin leivonnaiset ovat kovin rapeakuorisia. Onko tosiaan näin, että koko paketti pitäisi jalostaa saman tien tuotteiksi vai voiko tälle tehdä jotain? Kyse on itsestään kovettuvasta massasta.

Kolmesta viipurinrinkilästä yksi on suunnilleen ehjä, mutta sekin näyttää kuivalta käppyrältä. Piirakat sen sijaan ovat luonnossa paljon paremman näköisiä kuin tuossa kuvassa, ei uskoisi. Parista piirakasta joku on jo käynyt haukkaamassa palan, mikä olkoon todisteena niiden herkullisuudesta.

Kakku tai oikeastaan torttukin on jo lähes valmis. Se ehkä vaatii vielä kiillettä päälleen, joten seuraava kuvaussessio on vasta sitten kun nämä ovat sievästi esillä. Koristelein kakun valmiilla mansikka- ja kiiviviipaleilla, joiden asettelussa pinsetit olisivat olleet paikallaan. Näin pienenpientä en olekaan koskaan ennen tehnyt. Annankin nyt leivontataidoistani itselleni arvosanan 9 + , kun oli pakko vähentää huonosta taikinasta pisteitä. Pitäisiköhän seuraavaksi kokeilla taikataikinaa?

4 kommenttia:

 1. Kiitos postista. :)

  Itselläni on avattu massapakkaus ollut minigrip-pussissa varmaan puoli vuotta, pitäisikin tarkistaa onko siitä enää muuhun kuin kipsijauhoksi...

  VastaaPoista
 2. Suosittelen taikataikinaa, se on hyvin leipoutuvaa ja sitä voi paistaa vähän kuumemmassakin ja saa jo väriä leivonnaisten pintaan heti. Se on myös kestävää ja voi hyvin tehdä lastenkin kanssa.

  VastaaPoista
 3. Mitenköhän hiiret suhtautuvat taikataikinaleivonnaisiin? Vaikka tänä talvena ei ole yhtään veijaria ainakaan vielä "ilmoittautunut", niin tuskin ne sukupuuttoon ovat silti kuolleet. Tietysti, voihan massapullakin kelvata niille yhtä hyvin.

  VastaaPoista
 4. Te han quedado genial, enhorabuena.
  besitos ascension

  VastaaPoista