Rintamamiestalo Kyyhkylä

Kyyhkylän asukkaat:
Anni Uotinen, sotaleski
Vaija,Annin isä
Liena, kissa
Leinikki, lehmä
Matti, vanha ruuna

Yläkerran vuokralaiset
konsertoiva kanttori Taimi Hiiroinen - Ikonen
poikansa Voitto Armas, 4 vuotta

Esittäydyn: tässä seisoo Uotisen Anni, vaikka kaikkihan minua kutsuvat Mammaksi. Kuvaa ei ole, sillä kaikki paloivat talon mukana Karjalassa.


Olen evakko Karjalan kannakselta.

Olen nyt asettumassa uusmaalaiseen kylään, jossa osa väestä katsoo aika karsaasti eikä edes tervehdi. Palstan saimme Mattilasta ja he kyllä suhtautuvat ystävällisesti, juttelevat ja emäntä lähettää aina lämpimäisleivänkin.

Sain hyvän kahden hehtaarin tontin ja piirustuksetkin Rintamamiestaloon. Luvatkin tulivat hetkessä, mutta sitten talvi yllätti emmekä päässeet rakentamaan. Rakennustarvikkeistakin on näin pula-aikaan huutava pula, mutta yritän hankkia niitä talven mittaan. Nyt asumme Mattilan pienessä saunakamarissa. Keväällä olisi tarkoitus aloittaa rakentaminen yhdessä vaijan kanssa. Vähitellen, huone kerrallaan rakennetaan. Sauna ja navettakin pitää saada. Lopuksi, jos voimat riittää, teen yläkertaan parihuoneet vaikka jonkun nuorenparin asuttavaksi. Asuntopula on huutava, että varmasti saan vuokralaiset.

 Olen sotaleski. Mies kaatui talvisodassa ja ainoa poika nyt kesäkuun kovissa kahakoissa.  Yhdessä vanhan isäni kanssa asumme ja yhdessä kuljimme evakkotienkin, halki Kannaksen ja puolen Suomen.. Kärryihin ehdittiin siepata porsas, kissa, kahvipannu ja lihapata uunista, eikä paljon muuta. Lehmät, Mansikki ja Leinikki, tulivat naapurin karjan mukana. Pitkä kävely oli liikaa Mansikille, mutta Leinikki selvisi perille. Lehmä on nyt Mattilan navetassa, jossa käyn sen lypsämässä aamuin, illoin. Hevonenkin sai katon päänsä päälle ystävällisiltä naapureilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti