Sohvin ja Jallen suku

Tässä on muistin virkistykseksi tarinaa Sohvista ja Jallesta.


Sohvi  Kråk, myöhemmin Nukkis 

Sohvi on helsinkiläisneiti, joka pitää Edvard-enolta perimäänsä diverssikauppaa Töölössä. Sohvi on syntynyt vuonna 1922 ja käynyt 6-luokkaisen Tyttökoulun. Kevään 1938 hän vietti Tampereella talouskoulussa, jossa tutustui Etelä-Suomesta kotoisin olevaan Mattilan Kristiina-neitoon ja jalasjärveläiseen pappilan tyttäreen Elisabeth-Auruura Håppelströmiin. Seuraavan vuoden Sohvi kävi kauppaopistoa ollakseen myöhemmin valmis ottamaan hoitoonsa enolta perimänsä kaupan.

Sohvin mammakin oli aito kaupunkilainen. Hän kävi Lapualla emäntäkoulun ennen kuin aviotui Sohvin papan kanssa. Mamman Edvard-veli muisteli mielellään talvea 1911, jonka hän vietti Tuusulan kansanopistossa hankkimassa itselleen monenlaista tietoa ja sydämen sivistystä. Sen jälkeen mamma avioitui Harald Kråk -nimisen miehen kanssa, mutta miehestä ei ole sen enempää kertomista. Hän luultavasti lähti merille eikä sen koommin ilmoittautunut. Mamma siis oli yksinhuoltaja, mutta kätevä käsistään - kiitos Lapuan emäntäkoulun. Hän piti yksityistä täysihoitolaa, teki Wetterhoffille käsitöitä sekä keitti ja paistoi kaupunkilaisten pitoihin monenlaisia herkkuja. Mamman uutteruuden ansiosta lapsetkin saivat käydä koulua.

Mamman ja Edvard-enon isä oli halkokauppiaana Helsingissä ja äiti ajan tavan mukaan kotirouva. Mamma kertoi usein isoäidistään, joka oli kotoisin Antreasta ja nuorena tyttönä Venäjän hovissa leipomassa Viipurin rinkilöitä. Omista vanhemmistaan mamma puheli vähemmän.


HUOM. Vaikka jotkut oikeat paikkakunnat, koulut ja yritykset vilahtavat täällä silloin tällöin, niin niillä ei ole mitään vastinetta todellisuudessa. Siis vaikka blogissa on kuva oikeasta Tampereen Talouskoulusta ja maininta koulutalon suunnitelleesta arkkitehti Vivi Lönnistä, ei koulussa ole oikeasti opiskellut Sohvi-nimistä tai Kristiina-nimistä neitiä  keväällä 1938. Tai jos onkin opiskellut, ei ole kuitenkaan kyse näistä neideistä. Sama koskee jalasjärveläistä pappilaa ja asianajotoimistoa. Ellei siellä nyt sitten ole sattumoisin Nukkis et Mini -niminen toimisto?

Poikkes vahvistaa säännön: talouskoulun mustakantinen reseptivihko on oikeasti olemassa... 


J.P.H. Nukkis

Jalle on asianajaja J.P.H. Nukkis Jalasjärveltä.

Jallen ensimmäinen puoliso oli pastori Håppelströmin ja kanttorintytär Anna von Orgelin nuorempi tytär Elisabeth Auruura, s. 1920. Pappilan vanhempi tytär Tiltu Eufrosyyne s. 6.12.1917 oli lehtolapsi, jonka tarinaa emme vielä kovin hyvin tunne. Se tiedetään, että hän avioitui jalasjärveläisen maanviljelijä Rinta-Ala-Lammin kanssa. Pariskunta oli lapseton ja leskeksi jäätyään Tiltu Eufroryyne vietti aikaansa pääasiassa hedelmäpelejä pelaten. Pienen jäämistönsä hän testamenttasi Tuusulaan emäntä Kristiina Mattilalle ja tästä päätellen he mahdollisesti olivat kaukaista sukua toisilleen. Tiltu kuitenkin kuoli viime talvena, siis talvella 2010, joten Kristiina on yhtä ymmällään perinnöstä kuin koko muukin suku.

Tiltu Eufrosyynen nuorempi sisar Elisabeth Auruura Håppelström, s. 1920, k. n. 1944, avioitui nuoren lakimies J.P.H. Nukkiksen kanssa vanhempien vastustuksesta huolimatta. Perheen ainoa lapsi, Varma-Liisa jäi nuorena äidittömäksi ja vietiin sukulaisiin kasvatettavaksi.

Jallen toinen puoliso on Sohvi eli Sofia, omaa sukua Kråk. Heidät vihittiin viime juhannuksena varttuneessa iässä, joten lapsia ei ole enää odotettavissa.


Varma-Liisa Nukkis, myöhemmin Rinta-Kotsa

Jallen ainoa tytär kasvatettiin isovanhempien toimesta pappilassa. Varma-Liisan todelliset kasvattajat olivat pastori, myöhemmin edesmennyt rovasti Håppelström ja vaimonsa Anna, omaa sukua von Orgel, joka myös on jo kuollut.

Varma-Liisa avioitui nuorena Seinäjoelta kotoisin olevan ent. tilallisen Edvard Alexander Rinta-Kotsan kanssa. Perheeseen syntyi poika noin 9 vuotta sitten. Pojan nimi on Henrikki Alexander, lempinimeltään Henkka. Avioliitto on onneton ja Varma-Liisa harkitsee parhaillaan avioeroa.


Pitäjäläisiä

Pitokokki Aliisa Eufrosyyne Matilainen, ilmeisesti leski

Timpuri Mäkelä, poikamies

Ala-Raitin veljekset Erkki ja Eero, ammattikoululaisia

Naapurin höpsö Aukusti

Kylän akkoja