torstai 7. tammikuuta 2010

Muurin tekoa

Tänään rupesin tekemään muuria Ylä-Mattilan tupaan. Malli löytyy aika läheltä ;-), vaikka ihan kaikkia kransseja ja kiemuroita en saakaan näperrettyä eivätkä mittasuhteetkaan ole ihan oikeat. Raaka-aineena on ohut lääkepakkauksen ja konvehtirasian sekä vähän paksumpi valokuvakirjan kääreenä tullut kartonki (vai olisikohn viimeksi mainittu jotain miniaaltoa?), joita olen päällystänyt valkoisella piirustuspaperilla. Hellan levy on valmiiksi mustaa, kiiltävää pahvia, joka on tullut jonkun nukkistavaran mukana taloon.

Tässä vaiheessa ollaan juuri nyt:


Uuni hakee vielä paikkaansa, mutta tulee joka tapauksessa huoneen takaseinälle. Kolo näkyy vähän huonosti, mutta kuvaa suurentamalla paremmin, sillä muurin laidassa on käytännöllinen ja turvallinen kynttilöiden polttosyvennys. Tein kynttilänkin sinne jo valmiiksi, mutta vasta kuvasta huomaan, miten reunat ovat rumat eli vaativat vielä vähän laittamsita. Vaikka piisihän on tietysti vanha ja jo vähän rappeutunut...

Leivinuunin suuaukon, hellan pesän ja puukolon sain myöskin näperreltyä suurella vaivalla. Nämä kannattaisi tehdä ainakin tähän vaiheeseen valmiiksi ennen kuin rupeaa taittelemaan ja liimaamaan esimerkiksi hellan sivuja kiinni! Kas, ei kaikkea huomaa heti ensimmäisellä kerralla.

Juustopaketin muovikannesta (Valion iso Kippari-juustopakkaus osoittautui prikulleen sopivaksi) on tulossa liesikupu. Se on jo leikattu valmiiksi ja odottaa nyt maalausta. Leivinuuni on liesikuvun takia esikuvaansa korkeammalla, kun en ole varma kattiloiden korkeudesta. Itse hella tosin on vanhaan tapaan aika matala. koska emännätkin olivat nykyistä lyhyempiä. Hellassa on tietysti paistinuuni tai ehkä kaksi, mutta feikkejä eli pelkät luukun kuvat. Onko kukaan kokeillut uunin rappausta mannaryyneillä? Pitää varmaan kokeilla ensin muualle, etten pilaa suurella vaivalla tehtyä muuria.

Aloitin tästä tuvan massiivisimmasta kalusteesta ennen kuin edes haaveilen seinien tapetointia. Yläosaan tulee siis tapettia, alaosaan luultavasti puolipaneli. Uunin toiselle sivulle ajattelin tehdä jonkinlaisen pankon ja sen alapuolelle kaapin tai hyllykön. Ei ehkä ihan oikeaoppista, mutta pieneen tupaseen ei muuten taida saada tarpeellisia säilytystiloja.

Näinhän tässä kuluikin taas yksi iltapäivä oikein rattoisasti. Nyt lähden laittamaan iltaruokaa. Mainostamastani kakusta tuli muuten oikein onnistunut, ei liian makea, ei liian hapan.

3 kommenttia:

 1. Yötä mökkii:)

  Tosiaan täällä yötä myöten seikkailen netissä
  ja löysin taas jotenkin tänne nukkekotiin, mihin yhtenä päivänä eksyin.
  Aika mahtava harrastus, johon ei itselläni ole kärsivällisyyttä.
  Vanhin siskoni kyllä näpertää kaikenlaista pientä ja upeaa, mutta minä en.

  Tulempas tänne seuraamaan miten nukkekodin rakentaminen jatkuu:)

  Hauskoja rakennuspäiviä vaan tänne!
  Toivoo Rea

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa Rea! Samanlainen yökyöpeli minäkin. Käypä muissakin blogeissani. Aloitin vuodatuksella ja ajatus oli kirjoittaa ns. fiinimpiä ajatuksia alunperin varablogiini. Ei se niin mennyt. Päivitän mitä milloinkin, kuta kulloinkin.

  Uunista saisi jo uusia kuvia, mutta taidanpa pantata sen verran, että saan luukut valmiiksi. Tämä on ihana harrastus ja kiva huomata, että töppösormet taipuvat sittenkin pieneen näperrykseen. Sitä paitsi tämän sanotaan olevan nopeimmin yleistyneitä naisten harrastuksia sukututkimuksen ohella. Vanhoja ja nuoria kiinnostavaa touhua.

  VastaaPoista
 3. Huomenta Villiviini!

  Kävinkin yöllä siellä sun vuodatuksen blogissa
  ja siinä toisessakin.
  Harrastuksesta puheenollen, minä ompelen kyllä vaatteita ja osaan kutoakin, mutta en jaksaisi näpertää mitään pientä ja sormenikin ovat jotenkin jäykät sellaiseen, en tiedä?
  Ihailen kyllä mielellään toisten töitä ja tykkään kaikesta luovasta.

  Tyttäreni muuten osaa tehdä puusta kaikkea kivaa ja on tehnyt muutamia nukkekotejakin.
  Otan joskus kuvan kun taas menen käymään.

  -15 astetta täällä, joten netissä tulee istuttua paljon tänäänkin!
  Hurr.... en kyllä mene pakastimeen kävelylle:)

  Hyvää päivänjatkoa sinulle!

  Tv Rea

  VastaaPoista