maanantai 25. tammikuuta 2010

Sermit ja muuta pikkunäpertelyä

Kylpyhuoneen sermit on tehty kahdella tavalla. Ensimmäisessä liimasin kuvat ensin valkoiselle kopiopaperille. Väleihin liimasin pareittain jäätelötikut ja varmistin vielä, että sermin saa taitettua laskoksille kuten oikeakin taitetaan.


Toista sermiä tarvitaan kylpyhuoneen takaseinäksi, kuten jo aikaisemmin kirjoitinkin. Nukkekotiin tilaamistani valmiista kalusteista löytyi sopiva kirkas muovikansi, josta pienellä leikkaamisella ja liimaamisella muodostui tausta. Kuvat ovat peräisin edelleen samasta Elegian Aasia-aiheisesta kuva-arkista. Liimasin kuvat jälleen valkoiselle paperille - näin vältyin liimatöhryiltä itse kuvissa ja kun olin jättänyt sopivan "saumanvaran" sivuille, liimasin paperin muovikannen kapeille laidoille. Näistä laidoista koko höskä olikin helppo liimata sopivalle korkeudelle kahteen sytytystikkuun ja voilá!
Sytykkeet olin tietysti sahannut valmiiksi täsmälleen huoneen korkuisiksi, joten niitä ei tarvinnut liimata seiniin. Nyt voin leikkiä, että taakse jää sopiva käytävä, josta pääsee tallustelemaan portaita ylös ja alas.

Esittelen samalla kaksi muutakin askarrustani: pari päivää sitten valmistuneen tuvan työpöydän, jonka alta paljastuu hylly tärkeille keittiötavaroille, esimerkiksi padoille ja pannuille.
Kaapin runkona on taas kerran joku lääkepakkaus - niitä meillä riittää. Leikkasin etureunaan aukon, mutta jätin kartonkia taivutettavaksi sisäpuolelle. Molempiin sivuihin alareunan korkeudellekin jouduin leikkaamaan kapeat raot, juuri sen kokoiset että hylly (= sytyke) mahtui läpi. Näin sain liimattua sen tukevasti paikalleen. Pöytälevy muodostuu kahdesta sytykkeestä, jotka sahasin vähän runko-osaa pitemmiksi. Ennen maalaamista kiinnitin vielä kumpaankin laitaan niitit, joihin sitten lopuksi viritin verhot. Työpöydän paikka on uunin jommalla kummalla puolella, muuta kalustuksesta riippuen. Yritän kuitenkin tehdä tästä myös toimivaa keittiötä, niin että Ylä-Mattilan emäntä voisi "leikisti-oikeesti" leipoa ja paistaa limppunsa ja piirakkansa.

Kun olin eilen illalla saanut kirjoitettua valmiiksi Mattilan talon aloitustarinan, kaipasin vielä jotain tkemistä käsilleni. Syntyi tämä:
Mokkanahkainen hattu, jonka lieri on vuorattu kankaalla. Nauhan punoin tekeillä olevan villatakin langasta. Joku voisi luulla, että hattu on tehty hansikkaan sormestä ja oikein luuleekin. Sormenpää jäi jäljelle, kun tein keskiosasta jakkaraa. Neljä sormenpäätä on vielä jäljellä, mutta ensin pitäisi saada hattuhylly ja ehkä myös nojatuoli tai sohva, jota varten varsinaisesti otin tämän vanhan hanskani talteen.

4 kommenttia:

 1. Yritin tiirata mutta pakko kysyä - ovatko nuo sytykkeet samanpaksuisia kuin jäätelötikut? Minkälaisia ovat leikata, halkeavatko helposti?

  VastaaPoista
 2. Sytyke on suosikkini. Se on n. 3 mm paksu ja n. 26 cm pitkä, 1,6 mm leveä "lankku". Jäätelötikku on n. 2 mm paksu ja aika paljon pehmeämpää puuta. Sytyke, olisikohan pyökkiä, on kovaa puuta, joka vaatii sahaa, mutta ei se kyllä halkeakaan. Minulla on vain halpa pieni rautasaha, jolla nyherrän puuta poikki. Sen takia aina joskus menee vinoon.

  VastaaPoista
 3. Tosi nättejä nuo japanilaisaiheet sermeihin :)!

  VastaaPoista
 4. Wow, täytyy sanoa että olet kyllä todella taitava käsistäsi! Kävin jo aiemmin lukemassa muista postauksia (myös sen, jossa kerroit sermin synnystä), mutta en saanut sanaakaan ulos. :)

  Tuo kylpyhuone näyttää kiehtovalta - minulle kelpaisi sellainen ihan oikeassa koossa, kiitos ;))

  VastaaPoista