sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Sohvi sai kirjeen

"Kunnioitettu Sohvi-neiti, vanha tyttöystäväni...". Näin alkoi kirje, jonka Sohvi sai pari päivää sitten. Sen sisältöä ja lähettäjää hän on pitänyt pohtia huolellisesti.


Sohvi sai jo aikaisemmin terveisiä Jalasjärven suunnalta. Kuten kaikki varmaan muistavat, tuli Mattilaan yllätysperintö. Kunnianarvoista asianajaja J.P.H. Nukkis jalasjärveläisestä Asianajotoimisto Nukkis & Ministä lähetti joitakin viikkoja sitten Ylä-Mattilan Kristiina-emännälle tämän saaman sisarvainaan perinnön. Vasta nyt myöhemmin Nukkikselle on selvinnyt, että perintöä olikin ollut vastaanottamassa hänen vanha ystävänsä Sohvi Helsingin ajoilta. Nukkis lähetti ensin niin sanotusti välikäsien kautta terveisiä Sohville, mutta uskaltautui vihdoin kirjoittamaan kirjeen. Sitä Sohvi nyt on lukenut moneen kertaan ja miettinyt melkein päänsä kipeäksi mitä tehdä.

- Mikä vanha tyttöystävä?,  tuhahti Sohvi ensin. Hän ei suinkaan ole vanha! Nukkis kirjoitti kuitenkin niin sydäntä lämmittävän kauniisti, että Sohvi leppyi ja rupesi tosissaan miettimään vierailua Nukkiksen, siis Jalle-kullan luo. Jalle nimittäin kutsuu Sohvin vieraisille Jalasjärvelle ja "ehkä pitemmäksikin ajaksi, sillä taloni kaipaa emäntää". Näin kauniisti se Jalle-kulta kirjoitti  ja mainosti vielä vasta remontoitua taloaankin.

- Tämä ratkaisee monta pulmaa, Sohvi miettii. Nyt hänen ei tarvitsisi kertoa mitään luottamuksellisista talouskoulun aikaisista keskusteluistaan, joita kävi Elisabeth-Auruura Håppelströmin, siis Kristiinan sisarpuolen Tiltun sisaren kanssa. Pohjanmaan matkalla voisi tutkia ehkä lähemminkin noita Håppelströmien ja von Orgelin sukuja. "Ja kukapa tietää. Ehkä jään sinne kokonaan Jallen emännäksi. Olisi se aika mukavata kävellä vielä näin vanhoilla päivillä vihille pitkin Jalasjärven kirkon käytävää komea Jalle käsipuolessa... Töölön diverssikauppanikin on nyt hyvissä käsissä ja tuottaa juuri sen verran, että tulen itsellisenä yrittäjänä toimeen, jos ilmenee, että Jalle ei ole niin kultainen kuin luulen."

Näin Sohvi kertoo aikeistaan Matleenalle. Hän lähtisi jo parin päivän päästä, joten Matti lupaa heti kantaa Sohvin isot matka-arkut alas vintiltä, jotta Sohvi pääsisi pakkaamaan.

Mutta kuinka sattuikaan, Kristiina-emäntä soittaa Turusta ja kertoo laivan juuri rantautuneen Turun satamaan. "Parin päivän päästä olemmekin jo kotona, mutta ensin levätään Turun parhaassa hotellissa ja katsellaan vähän kotimaisia nähtävyyksiä."

Nyt Matille ja Matleenalle tulee tosi kiire. Sänkykamarin seinä on vielä tapetoimatta. Salin uusi kaakeliuunikin on muurattava paikalleen. Onneksi kaikki tarvikkeet on jo kotona. "Jos eivät paikat ole kunnossa, niin ei meille kunnian kukko laula. Kunpa vielä ehtisin ommella uudet lakanat herrasväen parisänkyyn", Matleena huokaisee ja vie heti kaikki matot ulos tuulettumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti