torstai 21. tammikuuta 2016

Valmistuihan se vihdoinkin

Itse asiassa taloni valmistui jo muutamia päiviä sitten. Mies ystävällisesti kiinnitti viimeiset saranat paikoilleen ja minä liimasin huonekalut visusti lattiaan kiinni. Saranat ovat palat pianosaranaa, mutta valitettavasti ruuvit olivat sen verran kolhot, ettei veranta tämän enempää aukenekaan. Ei kai se niin vaarallista ole... Verannalla on penkki ja penkin päällä maitohinkki ja vati. Lattialla on lumilapio. Vesiränniä on vain tässä yhdessä kohdassa, kun pelkäsin, ettei se ehkä pysy messumatkalla kovin hyvin paikallaan eikä tietysti talon takaa näkyisikään. Vesisaavi edustaa vähän toista vuodenaikaa, mutta pistin vähän vanua lumeksi.

Vasemmalla takana on peräkamari, oikealla Mamman oma soppi. Vaija nukkuu tuvan sohvassa, kuten näkyy parhaillaan päiväuniakin vetelevän.
Porras on tehty Nukkekotilehden ohjeen mukaan styroksikapopaleesta, mutta kun raaka-ainetta ei ollut tarpeeksi, tein ylärapun jostain kosmetiikkakotelosta, pahvisesta siis. Siitä syntyikin kätevästi rapun alunen, jonne Kyyhkylän väki on tunkenut muutaman klapin. Mietin ristikkoakin, jollaien muistan naapurin rintamamiestalossa olleen, mutten keksinyt kivaa teknistä ratkaisua.

Muistin kuin muistinkin ottaa tuon ruman narun pois, vaikka se jäikin kuvaan. Mamma kuuntelee itsenäisyyspäivän konserttia radiosta, mutta vuokralainen soittaa ihan livenä jotain isänmaallista, olisikohan Finlandia menossa?


Tuvassa on Vaija odottelemassa päivällistä. Huomaa vesisanko; kansi taisi tulla vasta kuvaamisen jälkeen. Leivinuunin päällä on Mamman varjelema hapanleipätiinu. Ja muurin takana, vaikkei näy kuvissa, on Mamman ompelukone ikkunan alla. Yläkerran portaat ovat hyvin kapeat ja ne päättyvät pieneen tuulikaappiin, jonka seinään on Vaija naulannut vaatenaulakon. Alhaalla portaiden alla on pieni kylmäkomero. Kyyhkylässähän eletään aika 40-luvun lopulla tai 50-luvun alussa, jolloin jääkaapit olivat vielä ainakin maalla tuntemattomia, samoin sähköhellat. Mutta onhan Mammalla leivinuuni, jossa pyöräyttää niin piirakat. limput kuin lihapotitkin. Yläkerrassa on vain Porin-Matti, mutta se saa riittää ruoanlaittoonkin, sanoo Mamma. Ja pieni häkkilintukin tarkenee,Tässä huoneessa on pönttöuuni, jonka vieressä nukkuvat niin pikkupoika kuin äitinsäkin.

3 kommenttia: