tiistai 15. kesäkuuta 2010

Leivonnat menossa

Sohvi ja Aliisa aloittivat yhteisvoimin hääleipomukset Aliisan  tuvassa jo eilen. Pikkuleipiä tulee tarjolle kahta sorttia: kanelissa ja sokerissa ruskeiksi pyöriteltyjä hyviä ässiä ja vadelmahillolla täytettyjä herrasväen leipiä. Pullakranssi syntyi Aliisan taitavissa käsissä ja Sohvi näperteli hääkarkkeja. Välipalaksi nälkäiset leipurit söivät karjalapiirakoita niin että vain kaksi jäi jäljelle.


[Ruskea pulla- ja piparitaikina on itse kovettuvaa ja valmiiksi tämän väristä, kotoisin muistaakseni Prisman hyllystä. Valkoiset leivonnaiset ovat talvella ostamaani massaa, joka on jo melko paljon kovettunut vaikka on ollut tiiviisti muovipussissa. Syntyi siitä sentään muutamat ruoat ja leivonnaiset. Rinkilää pitää varmaan vielä parannella lakalla.]

Sohville ei vieläkään ole valjennut, mitä se piimävelli oikein on. Vai keittoko se oli? Onko se samaa kuin juhannusjuusto tai punainen hera? Kertokaapa, pitäjän emännät! Leipäjuustot kyllä on jo valmiina...

4 kommenttia:

 1. Piimävelli on jälkiruoka, jossa kiehuva vesi sakeutetaan piimä +vehnäjauho seoksella. Hienoissa paikoissa vedessä keitettiin ensin muutamia ohraryynejä, riisiä tai makarooneja ikäänkuin sattumiksi. Velli makeutetaan siirapilla tai sokerilla ja ennen tarjolle panoa sinne silputaan leipäjuuston palasia.
  Häiden jälkiruuaksi tuo taitaa olla liian arkista.

  VastaaPoista
 2. Heleena sen jo kertoikin tyhjentävästi. :)

  Toivon mukaan Sohvi tai Jalle tai joku ovat tulevina päivinä kotona, häälahjoja kun voi olla tulossa jo etukäteen...

  VastaaPoista
 3. Tokihan talossa joku on paikalla, timpuri Mäkelä ainakin.

  VastaaPoista
 4. Hyvä juttu! Minimaailmasta lupasivat toimittaa ajoissa perille. Toivottavasti Sohvia miellyttää, uskoisin kyllä, koska olen kuullut ruustinnalla olevan samanlaisen.

  VastaaPoista