sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Sohvi kysyy apua

Pitäjänkuulu pitokokki, neiti Alisa Eufrosyyne Matilainen tuli päiväkaffeen aikaan tapaamaan Sohvia. Hänellä oli mukanaan ehdotus häätrahteerauksesta. Ei tietenkään paperilla eikä hintatarjouksen muodossa, sillä Alisa kyllä tietää mitä mikäkin maksaa, kuten tietää Sohvikin silloin kun on kyse vanhoista kirjoista tai Arabian pissapotista ynnä muusta kalustosta. Nyt vain on niin, että Sohvi on aika kokematon ruokapitojen järjestäjänä, vaikka oppikin monia asioita silloin nuorena Tampereen talouskoulussa.

Samalla Alisa (tai niin kuin pitäjäläiset sanovat: Aliisa)  kävi tarkastamassa talon keittiötilat, jotka nyt tilapäisesti ovat vintillä. "Kovin on vaatimatonta tuomarskan keittiöksi", Aliisa tuhahtaa. "Tämä onkin tilapäinen ja poikamiehen entinen kyökki, en minäkään tätä hyväksy, mutta pakko on ja niin on Alisa-neidinkin tämä kestettävä", Sohvi huomauttaa napakasti. "Pitää tehdä ruoat valmiiksi jo viikolla ja tuoda sitten tuomarin rattailla vasta hääpäivän aamuna. On meillä sentään jääkaappi ja sähköhella, kuten Alisa voi omin silmin nähdä Vesikin tulee ja menee."


Tällaista häätarjoilua Alisa Matikainen ehdottaa Sohville:

Kirkolta tultua tarjotaan ensin nisupullaa, hyviä ässiä ja kaffit, kuten vanhaan jalasjärviseen tapaan on aina kuulunut (tietää Alisa kertoa). Sohvi huomauttaa tähän, että vanhaan helsinkiläiseen tapaan kuuluu ensin skoolata morsiusparin kanssa.

Ruoka tarjotaan näin suurissa pidoissa seisovasta pöydästä. Pöytään katetaan ainakin sinsalla, rullasyltty, keitetyt perunat, lanttulaatikko ja perunalaatikko sekä paisti. Aliisa ehdottaa uudempana tarjottavana porkkanafooninkia, jota sai maistaa muutama vuosi sitten Kauhajoella. "Siinä olisi kasvissyöjillekin syötävää, jos semmoisia täällä on", Sohvi arvelee ja muistaa itsekin lukeneensä kasvispateesta. "Ja juustoa pitää olla pöydässä myös, siis leipäjuustoa. En minä juhannusjuustoa tarkoita", Aliisa jatkaa ruokalistan luettelemista.  Sohvi muistuttaa vielä karjalanpiirakoista ja savustetusta lohesta. "Ja keitettyjä kasviksiakin saisi olla pöydässä, mutta eiköhän jälkiruoaksi riittäisi se komea täytekakku ja kahvi?"

Mitä sanotte, kuulostaako oikealta vai puuttuuko jotain tärkeää? Sohvi on kuullut puhuttavan pernakropsusta puolukkahillon kanssa, mutta sitä hän ei halua häissään tarjota. "Pannukakkua ja vielä perunamuusilla!"

5 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää tarjoilulista ;-)

  Ihan kaikkia ruokia en tunnistanut: sinsalla, porkkanafooninki ja pernakropsu?

  VastaaPoista
 2. Sinsalla = rosolli l. sillisalaatti
  porkkanafooninki = kerrospatee (näet myöhemmin...)
  pernakropsu = olisikohan perunapannukakku?

  VastaaPoista
 3. Pöydässä voisi olla silakkarullia, sellaisia vieraita varten, jotka eivät syö lihaa. Piimävelli voisi olla kotijuuston kanssa alkuruoka tai jälkiruoka, tosin kermatäytekakku ja kahvi jälkiruokana on paras.

  VastaaPoista
 4. Eikös Aliisa ole myös pitäjänkuulu kotikaljan laittaja, sitä varmasti täytyy häissä olla tarjolla? Ja tosiaan piimävelli (johon voisi laittaa sitä leipäjuustoa) sopisi erinomaisesti.

  VastaaPoista
 5. Piimävelli? Sohvi ei ole kuullutkaan, mutta varmaan Aliisa tietää. Kotikaljatarpeet on toki jo hankittu. Ja Heleenalle tiedoksi: tämä helsinkiläistyttö haluaa ehdottomasti marsipaanilla päällystetyn Prissessakaakun, vaikka Aliisa olikin sitä mieltä, että kermakakkua sen olla pitää.

  VastaaPoista